• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Вербна неділя. На допомогу батькам: Як пояснити дитині значення свята

Вербна неділя. На допомогу батькам: Як пояснити дитині значення свята

2020-04-10

/Files/photogallery/8563a84e28d55c13641f16346b3f1b1f.jpg

Якщо одного прекрасного весняного дня перед Великоднем Ти зустрінеш багато людей, які несуть у храми і церкви ніжні вербові букетики, це означає, що у гості прийшло світле свято — Вербна неділя...

/Files/photogallery/1555579564-7736.jpg

Це одне з дванадцяти головних християнських свят, коли віруючі святять вербу і приносять її додому для захисту оселі та здоров'я рідних. Але чому Вербна неділя називається саме так? Спробуємо розібратися.

Давним-давно у євреїв була цікава традиція: коли царі або ж переможці в'їжджали до Єрусалиму, народ, тримаючи в руках пальмові гілки, зустрічав їх оваціями та радісними вигуками.

Так само, устеляючи дорогу пальмовими гілками і красивим вбранням, жителі міста зустрічали й Ісуса, але не як земного царя чи військового головнокомандувача, а як святого, що переміг смерть і гріх.

/Files/photogallery/1d7790a887d294efdbe0993e749d6959.jpg

Христос приїхав в місто верхи на ослові, що на Сході означало мир (в'їзд на коні сигналізував про війну). Ця знаменна подія отримала назву Вхід Господній у Єрусалим або Пальмова неділя.

Оскільки в Україні пальми не ростуть, наші предки, віддаючи шану Ісусу, несли до церкви вербові гілки. Саме вони стали аналогом пальмових гілок, якими іудеї прославляли Ісуса Христа в Єрусалимі. Тому й свято стало називатися Вербною неділею. І нині, в цей день, існує звичай, коли уся родина збирається до церкви освячувати вербові гілочки.

/Files/photogallery/c37f7192f87b7a015f26d7c192e3a3d1.jpg





Сила свяченої верби настільки велика, що якщо постукати її гілочками по тілу — увесь рік будеш здоровим, переконують в народі. Посадиш на Вербну неділю кімнатну рослину — швидко розбагатієш.

Кажуть, якщо під час бурі кинути освячену вербу проти вітру — негода вщухне. А якщо увіткнути освячену гілочку в землю — верба вбереже посіви. Здавна люди свято вірять — у будинок, де є свячена верба, не потрапить блискавка.

Особливу увагу приділяли прикметам на Вербну неділю:

• Якщо у Вербну неділю сонячна погода — урожай буде бідним.

• Якщо ж іде дощ — чекай багатого врожаю.

• Вітер, який дме в цей день, переважатиме цілий рік.

Для закріплення отриманих знань запропонуйте дітям преглянути відеоматеріал та зробити аплікацію або намалювати вербові котики. (детельніше за посиланням нижче)

https://youtu.be/gheQsZmBZ7o

https://youtu.be/wDfcBx-qceQ


Кiлькiсть переглядiв: 71

Коментарi